söndag 27 november 2016

Majas framtidsyrke


 Ända sen jag var liten har jag älskat att titta på kriminalserier tillsammans med min familj. Att se hur de radar bevis efter bevis för att till sist sätta dit gärningsmannen har alltid fascinerat mig. Nu när jag läser Ekonomlinjen på gymnasiet läser vi en kurs i Juridik, närmare bestämt privatjuridik, har jag fått möjligheten att fördjupa mig inom det här området av. Under året har mitt intresse för lag och rätt bara växt och jag skulle inte ha något emot att jobba med något inom juridiken. Helst vill jag arbeta som åklagare. Jag ser en tjusning i att hjälpa utsatta människor att få rättvisa.
     En åklagare har tre huvudsakliga uppgifter i sitt arbete; dels ska den leda förundersökningarna för att samla ihop bevis, ta beslut om den misstänkte ska åtalas eller inte samt att framträda framför domstolen på målsägandes sida. Som åklagare har man mycket samarbete med polisen under tiden fram tills att domstolen avlägger en dom. Man får mycket att säga till om när det ska väljas vilka misstankar som ska följas upp och i vissa fall får man delta i polisförhören.  De allra flesta åklagare arbetar med fall som rör alla olika sorters brottmål men man har även möjligheten att specialisera sig på exempelvis ekonomiska brott eller relationsbrott, eller något annat som man känner att man är lite extra intresserad av.
     En examen från Juristprogrammet skulle ge mig behörighet att arbeta som åklagare.  Utbildningen är på 4-5 år och finns på 7 orter i Sverige. Det universitet jag är mest intresserad av att söka till är Umeå Universitet, eftersom man där får möjligheten att spendera en del av sin utbildning på ett universitet utomlands. När man fått sin juridiska kandidatexamen måste man först genomgå en notarietjänstgöring vid en tings- eller förvaltningsrätt innan man kan bli antagen som åklagaraspirant i en provanställning på 9 månader.
     Enligt arbetsförmedlingen är det en bra balans mellan efterfrågan på jurister gentemot hur många som utbildas under de närmaste 10 åren, så jobbmöjligheterna verkar bra inom yrket. Arbetsmarknaden har länge varit stabil och det ser ut som att det ska fortsätta vara så. Framtidsutsikten för ett jobb inom juridiken är alltså bra, och förhoppningsvis lyckas jag med att bli åklagare.


1 kommentar:

  1. Du har fina planer! Vi har också en förberedande juriprogram här i Karis. Du kan kanske bli en utbytesstudent i någon hög nivå universität i Finland.

    SvaraRadera