lördag 19 november 2016

Nathalies drömyrken

Jag är intresserad av många saker, men speciellt om ämnena vetenskap, kriminologi, psykologi och historia. Så jag har en massa olika saker jag skulle vilja jobba som, men mina topp 3 jobb är just nu, utan att vara i någon specifik ordning, att antingen bli en astronom, en kriminaltekniker, eller en historiker.

För att bli astronom så måste man först gå en kandidatexamen på 3 år, som sedan ger en möjlighet att fixa en masterexamen som tar 2 år. Därefter kan man fortsätta med att fixa en doktorsexamen som tar ca 4 år, så jag skulle få plugga i sammanlagt 9 år. Dock så behöver man områdesbehörighet A9, som man får i naturvetenskapsprogrammet - och jag går i ekonomiprogrammet, så i fall jag väljer att bli någonting inom astronomin så måste jag först läsa in dem kurserna. Men jag tycker det är riktigt intressant och jag skulle inte ha någonting emot att lägga ner mycket tid på det; jag behöver bara hitta ett riktigt intresse för matte först.

Kriminaltekniker är den sorts polis som specialiserat sig på brottsplatsundersökningar, och utreder olika sorters grövre brott. Då måste jag dock vara en polis under något antal år så jag får erfarenhet om jobbet, för att sedan kunna vidareutbilda mig. 
Jag funderar även på att bli en forskare inom biofysik, men jag har inte tänkt så seriöst på det, utan jag gillar bara att läsa om olika forskningar och framsteg inom det. Så jag skulle eventuellt kunna slå ihop mitt intresse om biofysik och kriminologi, och arbeta på NFC - Nationellt Forensiskt Centrum - för att göra laborativa undersökningar till brottsutredningar.

Eller så blir jag en historiker. Namnet “historiker” har en väldigt bred betydelse - det är allt mellan författare till lärare och arkeologer. Om jag började utbilda mig i den branschen så skulle jag nog helst vilja bli en forskare som skriver böcker och rapporter, eller bli en arkeolog. För att utbilda mig så skulle jag först få skaffa mig en kandidatexamen, och sedan gå 4 år till för att nå forskarnivån, vilket är det jag isåfall skulle sträva efter.

Så ja, alla de arbeten jag är intresserade av har långa och tidskrävande utbildningar, så det kommer bli intressant att se vad jag kommer välja. Vem vet - jag gillar att rita och skapa historier också, så jag kan lika gärna bli en serietecknare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar