torsdag 8 december 2016

Likheter och skillnader mellan estniskt och svenskt skolsystem

Efter att ha bott i Sverige ett år och gått på ett svenskt gymnasiet har vi märkt olika skillnader och likheter mellan estniskt och svenskt skolsystem. De första som vi kommer på är naturligtvis olikheter:

  • Disciplin i lektionen;
    I Sverige är det ganska vanligt att man sitter i telefon eller dator, går ut från klassrummet när som helst och gör saker som man vill. I Estland är det inte så fritt: man får inte använda telefon eller dator på lektionen (bara när läraren har tillåtit det), för att gå ut borde man fråga, om man får det och man måste koncentrera sig på lektionen.
  • hur länge lektioner håller på;
    I Sverige kan lektioner vara från 40 minuter till 2 timmar långa (kanske även mer), beroende på ämnet. Däremot i Estland är alla lektioner 45 minuter.
  • relation mellan lärare och elev;
    Det är så naturligt att kalla sin lärare för sitt förnamn i Sverige. Man beter sig som att läraren är sin vän och det är ingenting konstigt med det. I Estland är saker helt annorlunda. Hen har mycket auktoritet och man brukar inte ens använda namnet av läraren, man säger bara “Lärare!”.
  • yrkesprogram;
    I en svensk skola kan man välja mellan vanliga och yrkesprogram. Man kan studera för att bli frisör, byggare, sjuksköterska och så vidare. Dessutom kan man inte lära sig det i vanliga gymnasiet i Estland. Man behöver gå på en speciell yrkesskola.
  • variation av olika program;
    När man börjar studera på gymnasiet i Sverige har man möjlighet att välja mellan mängder av olika program. I Estland finns det mindre variation av program. Alla är tvungna att läsa alla ämnen, men har valt ett huvudämne som de läser till (eller lite mer än de andra). Till exempel i Gustav Adolfgymnasiet finns det naturvetenskaplig, svensk, engelsk-fransk och engelsk-matematisk inriktning.
  • hemläxor och prov;
    I Estland har vi mycket hemläxor varje dag. Därför har vi också prov ganska ofta men jämfört med Sverige handlar de om mindre information än prov i Sverige.
  • pennor;
    Det är vanligt att elever använder blyertspennor lektionerna och prov i det svenska skolsystemet. I Estland är det dessutom förbjudet att lämna in prov och hemläxor som är skrivna med den, alla måste använda bläckpennor.

15310386_1150772891638584_1224901629_n.jpg15280900_1150772931638580_1830988086_n.jpg

  • examen i slutet av 3:an.
    I Estland är det väldigt viktiga och stora examen i slutet av 3:an: obligatoriska är estniska, matte, ett främmande språk och en skoltenta (i Sverige spelar de inte så stor roll, men i Estland är de som bestämmer hur din framtid kommer att se ut).

Om vi började tänka så var det inte så enkelt att hitta likheter mellan de två skolsystemen, men några kunde vi hitta i all fall:

  • 3 år;
    Att få gymnasieutbildning måste man studera 3 år.
  • varm mat i skolan.
    Även om skolmat är gratis Sverige (i Estland behöver man betala när man studerar på gymnasiet), äter man i båda länderna varm mat i skolan.


Studenten i Estland.

2016-08-18 06.30.13 1.jpg13332744_1228831363818420_8324756474476753370_n.jpg
Studenten i Sverige.



Gertrud Einmann och Elo Sihv

4 kommentarer:

  1. Hej! Vad roligt att läsa om skillnaderna!

    SvaraRadera
  2. I Finland är relationen mellan lärare och elev mycket mera avspänd än i Estland. Man kallar sin lärare vanligen vid förnamn som också i Sverige. Men det beror också på läraren, till exempel i gymnasiet hade jag några äldre lärare som ville att studenterna kallas dem för deras efternamn.

    SvaraRadera
  3. Hur länge lektioner håller på;
    I Sverige kan lektioner vara från 40 minuter till 2 timmar långa (kanske även mer), beroende på ämnet. Däremot i Estland är alla lektioner 45 minuter.

    I Finland:
    I finska gymnasier håller lektionerna på 45 minuter. Om vi vill vi kan oftast hålla två lektioner i rad. I andra gymnasier kan det finna lektioner som håller på 75 minuter eller mer.

    SvaraRadera
  4. Hemläxor och prov:
    I Estland har vi mycket hemläxor varje dag. Därför har vi också prov ganska ofta men jämfört med Sverige handlar de om mindre information än prov i Sverige.

    I Finland:
    I finska gymnasiet får man läxor i alla möjliga ämnen varje lektion och det är jätte tungt! Man har också provveckor 5 gånger om året där man kan ha 7 prov i rad. I sluten av gymmasiet har man studentskrivningar i de ämnena man intresserar sig för. Alla måste ändå skriva modersmål (oftast finska) och minst 3 olika ämnen.

    SvaraRadera